Yhteistyössä

Huono olo, jatkuva väsymys, ylipaino ja pahoin rapistunut kunto ajoivat Lenni Laukkasen isoon elämäntapamuutokseen – lue, miten hän onnistui

Suomen Aktiivisin Työpaikka -kartoituksesta löytyi Otaverkko Oy:n omaan yrityskulttuuriin sopivia tekemisen tapoja, jotka kannustivat myös Laukkasta muutoksen tiellä. Todellinen vaikuttavuus alkoi, kun asioista tehtiin mitattavia.

Yhtäkkiä Lenni Laukkanen vain huomasi, että jonkun pitää muuttua.

Neljä vuotta sitten 38-vuotiaalla Otaverkko Oy:n varatoimitusjohtajalla oli ylipainoa kymmeniä kiloja, hän teki vastuullista työtä pitkiä päiviä ja viikkoja – ja oli hurjan väsynyt. Hänellä oli paha olla ja lähestyvä 40 vuoden ikäkin piinasi.

Tyrmäävä asenne kaikkea liikuntaa kohtaan oli peruja koulun liikuntatunneilta, jotka olivat niin ikäviä kokemuksia, että liikkuminen jäi kokonaan heti, kun pakollinen koululiikunta loppui.

Huonon olon tuoma signaali oli kuitenkin niin vahva, että Laukkanen päätti muuttaa tapojaan.

Hän ajatteli, että juoksu olisi helppo laji, koska sitä voi tehdä missä tahansa, milloin tahansa ja yksin.

– Olin kuullut ohjeen, että kannattaa aloittaa kevyesti, juosta vaikka aina yhden lyhtypylväiden välin kerrallaan, mutta minulle sekin oli liikaa. Ajattelin, että ei voi olla totta, etten osaa edes juosta, Laukkanen kertaa taustaa.

Valmentaja hyppi innosta

Kipinä jäi kuitenkin kytemään. Seuraavaksi hän aloitti yhteistyön personal trainerin kanssa, vaikka sekin tuntui aluksi hankalalta ajatukselta: ettäkö pitäisi altistaa itsensä jonkun katseltavaksi ja arvioitavaksi?

Tapaamiset ja yhteislenkit kuitenkin alkoivat ja jatkuivat kerran viikossa, aluksi kävellen. Oheen kuului liikkuvuusharjoittelua.

Tulosta alkoi syntyä. Syyskuussa 2018 Laukkanen osallistui puolivahingossa Cooper-testiin tavoitteenaan jaksaa juosta koko 12-minuuttinen. Näin kävi ja matkaa kertyi 1545 metriä.

– Valmentaja hyppi innosta, mutta itse olin ihan uupunut ja olisin vain halunnut olla rauhassa, Laukkanen hymyilee nyt.

Lenni Laukkasen lajivalikoima on monipuolistunut. Kaikki alkoi kävelystä.

Onnistuminen toi rutkasti lisäpotkua ja kannusti jatkamaan.

Toinen onnistuminen oli oivallus, miten sijoittaa liikunta osaksi arkea. Ensin Laukkasesta tuntui, ettei se kaiken hektisyyden ja pitkien työpäivien keskellä voisi mitenkään onnistua. Sattuma puuttui peliin.

Liukastumisessa murtunut pohjeluu pakotti Laukkasen pitämään taukoa juoksusta, jolloin uusina lajeina sen tilalle nousivat uinti ja pyöräily.

– Keväällä 2020 olin menossa asiakastapaamisesta toimistolle ja päätin käydä matkalla uimassa. Se jäi mieleen isona voittona, että varasin kalenteristani aikaa liikunnalle.

Liikunta alkoi viedä miestä. Työpaikan juoksukerhon alaosastoksi perustettiin kävelykerho ja Otaverkko lähti tekemään Suomen Aktiivisin Työpaikka -kartoitusta. Vaikka yrityksen liikunta-asiat eivät huonosti olleet aiemminkaan, he saivat kartoituksesta tukea ja kehitysvinkkejä.

– Löytyi juuri meidän yrityskulttuuriimme sopivia tekemisen tapoja. Kartoitus toi myös vaikuttavuutta: asioita alkoi tapahtua vasta, kun niistä tehtiin mitattavia.

Ympäristö tuki muutoksessa

Korona meinasi vielä tehdä tepposensa Laukkasen liikkumiselle, mutta sekin kääntyi voitoksi. Laukkanen osti pyörän ja alkoi polkea 7,5 kilometrin työmatkansa. Nykyään näin tapahtuu ympäri vuoden.

Työmatkapyöräilyssä liikuntaa tulee huomaamatta. Nyt Laukkanen polkee työmatkansa ympäri vuoden.

Laukkasen painosta on tippunut 35 kiloa ja tällä hetkellä se on normaalin rajoissa. Cooper-testissä on mennyt yli 2600 metriä.

– Ei se vaadi sitä, että on yli-ihminen, vaan vähän harjoittelua, Laukkanen kuvailee ajatuksensa muuttumista.

Aktiivisuus ja liikkuminen on tuonut niin paljon puhtia, että viisipäiväinen työviikko riittää mainiosti. Tuottavuus on parantunut niin, että hän kertoo saavansa aikaan enemmän lyhyemmässä ajassa. Itsetuntokin on kohentunut.

Viime kesänä Laukkanen patikoi kaverinsa kanssa Kuusamon Karhunkierroksen seitsemän tunnin yöunilla alle 32:een tuntiin. Helsinki City Marathonin puolikkaan hän taivalsi helposti alle kahteen tuntiin. Ja niin edelleen.

Laukkanen kertoo, miten ratkaisevaa hänen muutokselleen on ollut ensinnäkin se, että ympärillä oli oikeita ihmisiä, kuten valmentaja, joka uskoi häneen.

– Toisekseen muutos onnistui siksi, etten tehnyt liikkumisesta hikistä ja raskasta urheilua, vaan sain sidottua sen arkeen, Laukkanen viittaa työmatkapyöräilyynsä.

– Ajattelen, että minun ei ole pakko polkea töihin, vaan että olen nyt niitä ihmisiä, jotka tykkäävät polkea töihin. Minulla on tosi kiva työmatka.

Kolmantena pilarina ovat olleet työpaikan tuki, ihmiset ja mahdollisuudet.

Kehitystä kevyellä tekemisellä

Kokemuksistaan innostuneena Lenni Laukkanen on halunnut tukea heitä, jotka vielä suunnittelevat muutosta omassa elämässään. Hän on saanut henkilöstöltä palautetta, että hänen onnistumistarinansa on luonut uskoa muidenkin tekemiseen.

Lisäksi hän kokee, että koko yrityskulttuuri on kokenut muutoksia. Nyt edetään kohti tavoitteita ja niiden toteutumista tehtyjen työtuntien laskemisen sijaan.

– Kehitys tapahtuu tekemällä asioita kevyesti. Olen liikkuessani pitänyt hauskaa ja tehnyt mukavia asioita. Sama pätee työelämään: miten pienimmällä mahdollisella vaivalla saavutetaan optimaalisin tulos.

Onko sinun työpaikallasi tarvetta kehittää liikuntaa ja hyvinvointia? Lue täältä, miten se voi tapahtua!

Sivusto: