Yhteistyössä
Liikkuuko henkilöstönne terveytensä kannalta riittävästi? Kohtaavatko henkilöstöliikunnan tarpeet ja tavoitteet? Entäpä kohdentuvatko toimenpiteet ja liikuntaedut oikeaan kohderyhmään? Henkilöstöliikunta on tiedolla johtamista. Kuitenkin vain 9 % suomalaisista yrityksistä on määritellyt henkilöstöliikunnalle toimintasuunnitelman ja mitattavat tavoitteet.
Suomen Aktiivisin Työpaikka -kartoitus on yritysjohdon aputyökalu suunnitelmalliseen henkilöstöliikunnan toteutukseen, johtamiseen ja seurantaan. Tavoitteena on, että toiminta on monipuolista, tuloksellista ja toimivaa ja erilaiset tarpeet ja työntekijäryhmät huomioonottavaa.
”Olemme tehneet pitkään työtä henkilöstön hyvinvoinnin ja liikunnallisen elämäntavan eteen. Vasta Suomen aktiivisin työpaikka -prosessin kautta saimme käsityksen tekemisestämme suhteessa muihin organisaatioihin, mikä auttaa meitä kohdentamaan ja mitoittamaan toimenpiteitä. Tärkeimpänä hyötynä prosessi toi esiin jatkosteppejä, joilla viedä tekeminen uudelle tasolle. Omin voimin olisimme päässeet kyllä eteenpäin, mutta nyt teimme aivan valtavan loikan.”
Työpaikkaliikunnalla on vaikutuksia henkilöstön toimintakykyyn ja työhyvinvointiin. Terveyttä tukevalla liikkumisella voidaan hoitaa ja ehkäistä elintapasairauksia, tuki- ja liikuntaelinvaivoja sekä vähentää sairauspoissaoloja. Esimerkiksi 2-3 kertaa viikossa liikkuvalla työntekijällä on vuodessa 4,5 sairauspäivää vähemmän kuin henkilöllä, joka liikkuu enintään kerran viikossa.
Monet liikkumisen hyödyt linkittyvät myös työssä jaksamiseen ja työtehoon muun muassa parantuneen unenlaadun ja palautumisen sekä kohonneen mielialan ja vireystilan kautta. Selvitysten mukaan onnellisuuden, moniarvoisuuden, suvaitsevaisuuden ja yhdenvertaisuuden kokemukset lisääntyvät kunnon kohentuessa ja yhdessä liikkuessa. Myös sosiaalisen luottamuksen ja yhteisöllisyyden lisääntyminen kasvaa työyhteisöissä
Sponsor Insightin (2020) tekemän selvityksen mukaan 81 % työikäisistä kokee, että työnantajan satsaukset hyvinvointiin ovat tärkeitä, 84% arvostaa työnantajia, jotka satsaavat työhyvinvointiin ja 75% kokee, että työskentely työhyvinvointiin kiinnittävässä yrityksessä parantaa elämänlaatua.
Henkilöstöliikuntabarometrin mukaan työntekijät pitävät työnantajan panostuksia liikuntaan ja hyvinvointiin arvokkaana.
– 81% työntekijöistä kokee henkilöstöliikunnan edistävän työkyvyn ja ‐vireen ylläpitämistä
– 77% työntekijöistä kokee henkilöstöliikunnan edistävän henkilöstön työhyvinvointia
– 67% työntekijöistä kokee henkilöstöliikunnan edistävän työpaikan tuottavuutta ja taloudellista tehokkuutta
– 52% työntekijöistä kokee, ettei henkilöstöliikunta oteta riittävästi huomioon johtamisessa ja henkilöstöhallinnossa
Liikkumattomuus haastaa yksilöiden hyvinvointia ja työyhteisöiden suorituskykyä. Suomen Aktiivisin Työpaikka -kilpailun tavoitteena on vastata haasteeseen ja lisätä liikettä suomalaisilla työpaikoilla. Työntekijöiden hyvinvointi lisää työn tuottavuutta ja terveyden ylläpitäminen tuo säästöjä. Suomen Aktiivisin Työpaikka -kilpailun toteutuksesta vastaa liikunnan aluejärjestöjen Buusti360 - työhyvinvointi palvelu. Videoilla Suomen Olympiakomitean erityisasiantuntija Matleena Livson avaa tarkemmin Suomen Aktiivisin Työpaikka -kartoitusta. Miksi kartoitus kannattaa tehdä? Mitä kartoitus sisältää? Mitä kartoituksen jälkeen?
Miksi kartoittaa?
Katso video
Kartoittamisen hyödyt
Katso video
Suurimmalla osalla suomalaisista työpaikoista tuetaan henkilöstön liikkumista, mutta usein siitä puuttuu suunnitelmallisuus ja seuranta. Eniten tukea käyttävät hyväkseen jo valmiisti liikunnallisesti aktiiviset. Jotta henkilöstöliikunnalla saadaan tuloksia aikaan, tulee sen olla suunnitelmallista ja pitkäjänteistä. Yksittäisillä irrallisilla toimenpiteillä tai pelkällä taloudellisella tuella tuloksia ei saada aikaan. Suomen Aktiivisin työpaikka -kartoituksen avulla selvitätte työpaikan henkilöstöliikunnan tämän hetkisen tilanteen ja saatte konkreettiset toimenpide-ehdotukset sekä asiantuntijan tuen. Katso videoilta Suomen Aktiivisin Työpaikka -finalistien tunnelmia vuoden 2019 Urheilugaalasta ja kuule artistien, kuten Cheekin, Juha Tapion ja Maria Ylipään vinkit omaan hyvinvointiin. Mika Poutala kertoo myös videolla, mitkä asiat auttavat sinua jaksamaan paremmin työelämässä.
Finnair - Vuoden aktiivisin työpaikka 2019
Katso video
Lisää liikettä työpaikoille
Katso video
Artistien vinkit hyvinvointiin
Katso video
Mitkä asiat auttavat jaksamaan työelämässä
Katso video
Tilaa uutiskirje