Yhteistyössä
Valon ja pimeyden vaihtelu säätelee rytmiä ja tahdistaa elimistön sisäisiä kelloja: olemmeko unessa vai valveilla, mikä on vireystila, millainen mieliala.
Pimetessä ulkoa tulevat viestit sisäisille kelloille muuttuvat, joten elimistön pitää saada jostain muualta tieto, miten ohjata rytmien vaihteluita, kuten milloin sulatetaan ruokaa ja milloin keskitytään.
Valon puute hiipii vaikuttamaan ihmiseen unen muutosten kautta.
Aika harvassa työssä on mahdollista säädellä omia työaikoja ja aktiivisuutta valon määrän mukaan. Siksi valon määrän lisääminen keinotekoisesti kirkasvalolampuilla auttaa tahdistamaan sisäisiä kelloja. Silloin ihminen on virkeä päivällä ja illalla aivot alkavat tuottaa melatoniinia oikean määrän oikeaan aikaan.
Perinnöllisyys vaikuttaa jonkin verran siihen, kuka reagoi pimeyteen mitenkin. Geeneihin emme voi vaikuttaa, mutta elintapoihin kyllä.
Palaamme jälleen uneen. Jos oman unirytminsä ja tarvittavan unen määrän oppii tunnistamaan, se on jo hyvä alku. Sitä vastaan ei kannata taistella, jos ei ole pakko.
Unen tarve on aika lailla vakio. Yksilöllisiä eroja on, mutta useimmille alle seitsemän tuntia on liian vähän ja yli yhdeksän tuntia ei tuota merkittäviä lisähyötyjä.
Myös säännöllisellä ateriarytmillä voi vaikuttaa elimistön toimintaan.
Jos vähäiseen valoisaan aikaan pystyy olemaan ulkona ja liikkumaan, siitä on hyötyä. Liikunnalla on merkitystä vireystilan myötä. Päivän mittaan kertyvä fyysinen rasitus lisää unipainetta ja kerryttää unikuormaa, joka kasautuu sopivasti iltaa kohti.
Hämärästä ja pimeästä on suoranaista hyötyäkin. Ainakin yön pimeys helpottaa nukkumista.
Toisekseen rytmin rauhoittaminen voi auttaa kuulemaan omia tarpeitaan paremmin. Kauhean vireänä ja energisenä voi olla vaikea pysähtyä.
Pimeässä luonnossa on helpompi matkata omaan mieleen. Kun aistit ovat rajatumpia, keskittyy eri asioihin ja voi nauttia siitä.
Kun valoa on vähän, nauttii pienestäkin valosta. Pimeässä maailma näyttää erilaiselta. Ulkoisen maailman näkee eri valossa, kirjaimellisesti. Pimeys rajaa, mihin huomio kiinnittyy. Sillä on sama vaikutus kuin meditaatiolla ja mindfulnessillä. Mieli on auki.
Lähde: Ihana pimeä
Tilaa uutiskirje