Yhteistyössä

Jarmo Liukkonen: Mieti tarkkaan, mitä ajattelet, sillä ajatuksesi voivat toteutua

Otetaanpa televisiosta tuttu esimerkki: Maratoonari tai 50 kilometrin hiihtäjä ylittää maaliviivan ja romahtaa lähes tajuttomana maahan. Mitä tapahtui? Loppuivatko urheilijan voimat juuri sillä sekunnin sadasosalla?

Maaliviivailmiö on oiva esimerkki siitä, mikä on mielen voima. Kun mieli antaa periksi, voimatkin loppuvat.

Esimerkillä liikuntapedagogiikan emeritusprofessori Jarmo Liukkonen herättelee miettimään, mitä ajattelet, sillä ajatuksesi voivat toteutua.

Mietitkö ongelmia vai etsitkö ratkaisuja? Sillä on iso merkitys.

Syyt taustalla ovat puhdasta fysiologiaa. Positiivinen ja ratkaisukeskeinen ajattelu laskee verenpainetta, nostaa mielihyvähormonien tasoa ja johtaa mörköjen näkemisen sijaan pohtimaan, mitä voit itse tehdä.

Uhkaan virittäytyminen sen sijaan aktivoi sympaattista hermostoa ja kerryttää fyysisiä vaivoja. Se johtaa toimintaan, joka ei vie eteenpäin.

Näkeekö nuori urheilija itsensä tulevissa olympialaisissa vai ajatteleeko hän, ettei suomalainen voi tässä lajissa pärjätä ikinä? Sama malli pätee meihin kaikkiin.

Hyvinvoiva ihminen liikkuu ja liikkuva ihminen voi hyvin ja jaksaa muutenkin pitää huolta itsestään.

Rakkaudesta työtään tekevä voi paremmin kuin pelkästään rahasta tekevä. Tyydyttävä työ täyttää ihmisen itsemääräämisteoriaan kuuluvat perustarpeet, joita ovat kyvykkyyden kokeminen, omaehtoisuus ja koettu yhteenkuuluvuus.

Onko työssäsi hyvinvointia tukevia elementtejä? Tukeeko organisaation johto näitä? Onko heikosti mennyt suoritus epäonnistuminen vai oppimiskokemus? Mikä meni hyvin ja miten näitä onnistumisen elementtejä voi tukea jatkossakin? Mikä meni huonosti ja miten jatkossa voi toimia toisin?

– Meni hyvin tai huonosti, se on aina oppimiskokemus eli onnistuminen, Liukkonen sanoo.

Jarmo Liukkonen on Jyväskylän yliopiston liikuntapedagogiikan emeritusprofessori ja psyykkisen hyvinvoinnin dosentti. Hän on väitellyt liikuntatieteiden tohtoriksi liikuntapsykologiasta vuonna 1998, toiminut psykologisen valmennuksen asiantuntijana yli kymmenessä Suomen urheilumaajoukkueessa sekä työelämän ja johtamisen konsulttina. Liukkonen on tuottanut lukuisia tieteellisiä julkaisuja ja kirjoja, joista viimeisimmät ovat Psyykkinen vahvuus. Mielen taitojen harjoituskirja (2017) ja Kuka hallitsee mieltäsi? Mielikuvien hyödyntämisen kirja (2020).

Jarmo Liukkosen webinaariluento ”Mieti tarkkaan, mitä ajattelet, sillä ajatuksesi voivat toteutua – psykologiset taidot hyvinvoinnin edistäjänä” on vuorossa 16.11.2022. Tallenne on katsottavissa kahden viikon ajan. Lue webinaarista lisää täältä.

Sivusto: