Yhteistyössä
Kehityskeskustelu voidaan järjestää melkein missä vain: ulkona kävellen, lounaalla, kahvilassa, neuvotteluhuoneessa tai työhuoneessa. Kannattaa olla herkkä sille, minkälaista tilaa eri työntekijät suosivat. Puitteiden ei tarvitse olla kaikille samat. Sopivaa on kuitenkin välttää esihenkilön omaa huonetta ja hakeutua ”puolueettomalle maaperälle”, jotta asetelma olisi mahdollisimman tasa-arvoinen.
Pohjois-Karjalan Liikunnalla (Pokali) kehityskeskustelu on keskeinen osa työyhteisön toimintaa, mikä mahdollistaa avoimen vuorovaikutuksen työntekijöiden ja esihenkilön välillä. Tämä käytäntö tarjoaa tilaisuuden arvioida työntekijän suoritusta, asettaa tavoitteita ja keskustella työhön liittyvistä asioista. Pokalilla kehityskeskusteluita suositellaan vahvasti, mutta ne eivät ole pakollisia. Kehityskeskusteluiden tavoitteena on saada selville työntekijöiden toiveita, suunnitelmia ja yleistä hyvinvointia.
Pokalilla kaikki kehityskeskustelut toteutetaan kävelyn yhteydessä yleensä organisaation lähellä olevia luontopolkuja hyödyntäen. Vaikka kehityskeskusteluja saatetaan pelätä, kävellen niiden koetaan aiheuttavan vähemmän paineitta kuin toimistossa istuen. Tällainen lähestymistapa edistää avoimuutta ja rennompaa keskustelua. Kehityskävelyn järjestämisessä luonnossa on muitakin hyötyjä työtekijälle, kun vain mahdollisesti rennompi ja avoimempi vuorovaikutus. Suomen Mielenterveys ry:n mukaan oleskelu luonnossa elvyttää, rauhoittaa ja lievittää stressiä. Tutkimusten mukaan luonto herättää valmiuden havaita myönteisiä tunteita, koettu terveydentila paranee, ja tyytyväisyys lisääntyy. Jo viiden minuutin oleskelu metsässä vähentää stressihormoni kortisolin määrää veressä. Verenpaine laskee, syke rauhoittuu ja lihasjännitys helpottaa. Ja jo kaksikymmentä minuuttia riittää mielialan kohenemiseen.
”Kehityskävelyt” toteutetaan vuosittain esihenkilön ja jokaisen työntekijän välillä sekä esihenkilön ja organisaation puheenjohtajan välillä. Käytännössä prosessi alkaa sähköisellä kyselyllä, joka antaa pohjan keskustelulle. Tämän jälkeen seuraa noin tunnin mittainen kävely työntekijän kanssa, jolloin käydään läpi kyselyn antamia vastauksia ja muita työhön liittyviä asioita. Keskustelusta laaditaan muistio, joka allekirjoitetaan sekä esihenkilön että työntekijän toimesta. Tämänkaltaiset dokumentoinnit ovat tärkeitä, sillä niitä voidaan hyödyntää esimerkiksi työuupumustilanteissa tarkastelemalla, olisiko mahdollisiin ongelmiin voitu puuttua jo aiemmin.
Kokonaisuudessaan Pokalilla koetaan, että kehityskävely on arvokas työkalu työyhteisön toiminnassa, joka edistää avointa vuorovaikutusta ja auttaa sekä työntekijöitä että esihenkilöä ymmärtämään toistensa tarpeita.
Kirjoittanut:
Jonna Kaverinen
Sisällöntuottaja, Pohjois-Karjalan Liikunta ry
Tilaa uutiskirje