Yhteistyössä
Petteri Kilpinen toimii Suomen Aktiivisin Työpaikka -kilpailun pääyhteistyökumppanin Aavan Virta hyvinvointiyksikön johtajana. Hänellä on lähes 20 vuoden kokemus esimiehenä työskentelystä. Petterin suurin intohimo on ihmisen potentiaalin johtaminen, joko organisaation johtamisen tai itsensä johtamisen näkökulmasta. Hän yhdistää yllättävällä tavalla yrityksen johtamisen ja huippu-urheilun vahvuudet. Petterin vinkkien myötä opit säätelemään omaa energiaasi siten, että sitä riittää siihen mikä sinulle on tärkeää.
Kuinka monta kertaa sinulla on jäänyt joku itselle tärkeä asia tekemättä vain siksi, että ”ei vain ollut enää energiaa” tehdä sitä? Jos näin on käynyt, niin et ole yksin. Tätä tapahtuu koko ajan enemmän, kun tämän päivän työelämä asettaa ihmisen jaksamiselle yhä kovemmat vaatimukset. Siksi myös työuupumuksen erilaiset esiasteet yleistyvät. Jos uupumus ei näy vielä töissä ollessa, niin vähintäänkin sen huomaa työpäivän jälkeen perheen parissa tai harrastusten laiminlyöntinä. Suorituskyvyn ylläpito, aktiivinen läsnäolo ja itsensä kehittäminen vaativat energiaa. Jaksamisen lisääminen ja oman energian hallinta syntyvät rasituksen ja palautumisen oikeasta tasapainosta, ja siihen onneksemme löytyy yllättävän yksinkertaisia ratkaisuja.
Energisyys ja energianhallinta
Energisyydellä kuvataan olotilaa, jolloin ihminen on 100%:sti läsnä, eikä koe väsymystä itselle tärkeiden asioiden parissa. Jos ihminen on jatkuvassa rasitustilassa eikä osaa pitää palauttavia hetkiä kiireen keskellä, seurauksena on ylirasitus. Jos taas elää vain helppojen asioiden parissa, vältellen kaikkea rasitusta, niin pienikin käynti stressialueella muuttuu kohtuuttoman kovaksi ponnistukseksi. Kumpikin tilanne johtaa siihen, että olo tuntuu lopulta ”vetämättömältä” ja tylsistyneeltä, mikä vaarantaa motivaation toimia itselle edullisella tavalla.
Energianhallinnan näkökulmasta on tärkeää tunnistaa oman hyvinvoinnin syy- ja seuraussuhteet. Omaa energisyyttä voi kehittää fyysisesti lisäämällä aktiivisuutta ja intensiivisyyttä asteittain, sekä opettelemalla hallitsemaan oman ajankäytön rasituksen ja palautumisen suhdetta eli varianssia. Yksi varianssin pahimpia vihollisia on työelämän ’multitasking’, jolloin on tyypillistä suunnata oma huomio useampaan eri paikkaan ja kanavaan yhtä aikaa. Valitettavasti tämä yleistyvä tapa syö kiivaalla tahdilla ihmisestä kaikki energiat.
Kokonaisuutta ei pidä unohtaa. Esimerkiksi ihmissuhteiden laatu sekä taloudellisen turvallisuuden eri asteet voivat joko piristää mieltä tai aiheuttaa lisää suunnatonta ahdistusta ja hyvinvoinnin laskua. Siksi oman energisyyden kehittämisessä on tärkeää tiedostaa miten voit kokonaisuutena nyt, miten tämänhetkiset omat resurssisi riittävät hyvinvointisi edistämiseen vai tarvitsetko osaavan ammattilaisen apua. Ratkaisevaa oman energisyyden kehittymiselle on hyvinvointiin vaikuttavien eri asioiden rytmittäminen ja ajankäytön suunnitelmallisuus.
Ilman palautumisen taitoja itsesi kehittämiseen tarkoitettu rasitus on hyödytöntä. Opettele siis sekä sinulle sopiva tapa rasittaa kehoa ja mieltäsi että itseäsi miellyttäviä tapoja palautua siitä. Se tuottaa lisää energiaa toteuttaa asioita, jotka ovat sinulle tärkeitä.
Kirjoittanut Petteri Kilpinen / Lääkärikeskus Aava, hyvinvointiyksikkö Virta