Yhteistyössä

Näin toimitusjohtajasta kehkeytyi triathlonisti

Miten rakentui kaari maailman suurimmasta urheilutapahtumasta Espoossa sijaitsevan yrityksen työhyvinvointihankkeeseen? Entä mitä huipputriathlonisti-Kaisa opetti toimitusjohtaja-Harrille?

– Asiat johtivat toiseen ja loksahtelivat luontevasti paikoilleen, kiteyttää Atoksen toimitusjohtaja Harri Saikkonen. Ihan noin tiivistetysti tapahtumasarjaa ei kannata sivuuttaa, koska tarinassa on metkojen käänteiden ohella suurta viisautta, joka voi hyödyttää niin muutosprosesseja läpi vievää yritysjohtoa kuin muutokseen tervettä suhtautumista etsiviä työntekijöitä.

Ylivertaista olympialaisten IT-osaamista

Eurooppayhtiö Atos SE on johtava digitaalisten palveluiden tarjoaja Euroopassa. Yhtiössä työskentelee noin 100 000 työntekijää 72 maassa. Atos keskittyy liiketoimintateknologioihin, jotka edistävät organisaatioiden kehittymistä ja kasvua. Kansainvälisen Olympiakomitean virallisena IT-kumppanina Atos on edistänyt maailman suurimman urheilutapahtuman kehittymistä menestyksekkäästi jo vuodesta 1989.

Uusimpana näyttönä olivat Rion olympialaiset ja paralympialaiset.
– Olemme yhteistyöstä äärettömän ylpeitä. Kaikki sujui jälleen erinomaisesti, vaikka kehityksen vauhti on huimaavaa, toteaa Saikkonen.

Vuosien varrella kansainvälinen kumppanuusmalli on jalkautunut eri maihin. Suomen Olympiakomitea ja Atos solmivat yhteistyösopimuksen tammikuussa.
– Lähtökohtaisesti haimme yhteistyöhön ennakkoluulottomuutta ja monisuuntaisuutta. Me tarjoamme omaa osaamistamme, vastavuoroisesti haluamme saada apua henkilöstön työhyvinvoinnin kehittämiseen, toteaa Saikkonen.

Yllätyslahjasta kasvoi työhyvinvointihanke

Tässä kohdassa tarinaan tulee pieni yksityinen sivujuonne.
– Reilu vuosi sitten kesällä Anttoni Vesterinen tiimistäni suoritti ensimmäisen Ironman-kisansa Ranskassa. Kuunnellessani hänen kuninkuusluokan kokemustaan satuin ajattelemaan ääneen, että ”olisi mahtavaa itsekin joskus pystyä johonkin tuommoiseen”.

Ironman-Vesterinen tallensi lausahduksen mieleensä sillä seurauksella, että vielä samana syksynä Saikkonen sai 40-vuotissyntymäpäivälähjaksi valmiiksi printatun ilmoittautumiskupongin Vierumäki Finntriathloniin 2.7.2016.

– Otin haasteen vastaan, mutta heitin sen välittömästi laajemmalle: ”kai täältä lähtee muitakin mukaan…”

Se oli hyvä heitto. Suorastaan erinomainen, kun samanaikaisesti oltiin kehittämässä yhteistyötä Suomen Olympiakomitean kanssa. Asiat johtivat toiseen ja Saikkosen Finntriathlon-projektista muotoutui Atoksen kahdeksan kuukauden mittainen työhyvinvointihanke, johon ilmoittautui mukaan noin 20 prosenttia henkilökunnasta.

Kaisan avulla kohti Vierumäkeä

Olympiakomitean kumppanuuden kautta Atoksen kummiurheilijaksi nimetty valovoimainen triathlonisti Kaisa Lehtonen sitoutui hankkeeseen päävalmentajaksi.
– Hänen hommanaan oli ratkaista, miten ihmiset, jotka eivät koskaan aikaisemmin olleet minkäänlaista extreme-urheilua harrastaneet, onnistuisivat etenemään olympialajin osittaiseen suorittamiseen alle vuodessa.

Kohti talvea lähdettiin 10 harjoituskerran ohjelmalla, jonka puitteissa fyysisten harjoitteiden ohella perehdyttiin muun muassa ravitsemukseen ja lepoon.
– Heti ensimmäisellä kerralla Kaisa paalutti tosiasioita kohdalleen. Höpöä oli hänen mielestään esimerkiksi se, että triathlonin harjoittelu pitäisi aloittaa välineiden hankinnalla. Kun hän kysyi, kuinka moni oli jo käynyt pyöräkaupassa, aika monella meistä oli tassu pystyssä, naureskelee Saikkonen.

Paljon oli talven aikana töitä tehtävä, hän toteaa, mutta kiittelee samalla, kuinka mahdottoman mielenkiintoista ja kivaa oli työporukan kanssa treeniohjelmaan osallistua.

Lopputuloksena oli oikein onnistunut Vierumäki Finntriathlon.
Osa Atoksen porukasta osallistui vain yksittäisiin lajeihin, osa joukkueena jakaen eri lajisuoritukset, osa suoritti Saikkosen tavoin kaikki lajit, 1500 m uintia, 40 km pyöräilyä ja 10 km juoksua.
– Maalissa päällimmäisenä oli valtava ilo yhteisen mission saavuttamisesta. Sen tiedostin, että mikään supermies en ole, mutta entistä motivoituneempi olen pitämään itsestäni hyvää huolta.

Urheilusta oppia yrityselämään

Saikkonen uskoo, että urheilussa on paljon elementtejä, joita voitaisiin työyhteisöissä hyödyntää laajemminkin kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin tukemisessa.

– Atoksen työhyvinvointihanketta voi hyvin verrata vaikkapa yrityksen muutosohjelmaan, jossa ihmisiä autetaan etenemään paikasta A paikkaan B ja ottamaan vastuuta myös itse. Hyvin kirkkaan oivalluksen sain Kaisan käydessä läpi omaa harjoitusohjelmaansa, jonka tavoite oli kirjattu useamman vuoden päähän. Kun hän purki ohjelmaa vuosikelloiksi, kuukausiksi ja viikko-ohjelmiksi, ymmärsin konkreettisesti, että juuri nyt elettävän arjen valinnat ratkaisevat. Joka päivä on itse otettava ja kannettava vastuu myös omista fyysisen aktiivisuuden valinnoista.

Atoksessa urheilun oppien ammentaminen jatkuu. Työhyvinvointiin kehitetään olemassa olevan henkilöstökerhotoiminnan rinnalle uusia tulokulmia yhteistyössä Olympiakomitean kanssa. Lisää inspiraatiota työhön tuo taatusti Havaijin menestyksekkäältä kisareissulta kotiutuva triathlonisti Kaisa Lehtonen.

– Olemme vakuuttuneita siitä, että suunnitelmallisen henkilöstöliikunnan avulla voidaan monin tavoin kehittää työyhteisön kyvykkyyttä, hyvinvointia ja yhteenkuuluvaisuutta. Ja totta kai se, kohdataanko asiakkaat suupielet ylös- tai alaspäin, näkyy liiketoiminnassakin. Hyvät asiat johtavat toiseen, summaa Saikkonen.

Kuvassa treenitauolla vas. Jouni Mäkelä, Hanna Koukkula, Harri Saikkonen, Anttoni Vesterinen, Jiska Druey, Timo Jutila (Caruna) ja etualalla Atoksen kummiurheilija Kaisa Lehtonen, joka sijoittui viidenneksi Havaijin legendaarisessa Ironman-kilpailussa 8.10.2016.

Sivusto: