Yhteistyössä
Kankaisten kyläkoulu on yksi vuoden alussa Keski-Suomen Liikunta ry:n toimesta käynnistyneen Liikunnalliset työyhteisöt -hankeen työyhteisöistä. Hankkeessa tuotetaan varhaiskasvatuksen tai koulun työyhteisölle työyhteisöliikunnan kehittämisen prosessi, johon kuuluu kolme toimenpidettä: Suomen Aktiivisin työpaikka -kartoitus, Uusi normipäivä -työpaja sekä yksi tai kaksi Luontotyöpäivää.
Kankaisten kyläkoulu on pieni yksikkö, jossa koulun ja päiväkodin henkilöstöä on alle kymmenen henkeä. Monet asiat työhyvinvoinnin edistämisen kokonaisuudessa ohjautuvat kunnan henkilöstön yleisestä työhyvinvoinnin suunnitelmasta. Kyläkoulun sijaitessa 17 km päässä kuntakeskuksesta osaa henkilöstön liikuntaetuuksista, kuten esimerkiksi avoimia kuntosalivuoroja tai peliryhmiä, ei käytännössä pysty hyödyntämään.
Koulu ja sen yhteydessä toimiva päiväkoti ovat toimintakulttuuriltaan jo valmiiksi aktiivisia ja ulkoliikuntaan suuntautuvia jo olosuhteidenkin vuoksikin, koska koululla ei ole sisäliikuntatilaa. Kyläkoulussa vähän yli puolet oppilaista ovat kuljetusoppilaita ja suurin osa henkilökunnasta tulee pidemmästä matkasta. Näin työmatkaliikkuminen lihasvoimin ei ole kaikille mahdollista. Niinpä koulussa panostetaan koulu- tai päiväkotipäivän toiminnallisuuteen ja samalla myös opettajat ja ohjaajat hyötyvät oman arkensa aktivoitumisesta.
”Vaikka SAT – kartoitus ei ole suunniteltu ensisijaisesti ihan pieniä työyhteisöjä ajattelen, päästiin sen pohjalta kuitenkin hyviin keskusteluihin. Pohdittiin mitkä asiat omassa toimintaympäristössä ovat vahvuuksia ja miten jopa työyhteisö voisi toimia suunnan näyttäjänä ja omalla esimerkillään innostaa myös kunnan muita kunnan yksiköitä aktiiviseen oman työhyvinvoinnin lisäämiseen, arkea aktivoimalla ja näin liikettä lisäämällä”, sanoo Keski-Suomen Liikunnan aikuisliikunnan kehittäjä ja hankevastaava Jyrki Saarela.
Yhteisten arvojen ja tavoitteiden pohjalta koko yhteisö voi omalla toiminnallaan vaikuttaa todella paljon yksikön toimintatapoihin ja malleihin. Yhdessä voidaan nopeasti ja joustavasti sopia monista arkea elävöittävistä jutuista, mikä ei välttämättä ole ihan yhtä vaivatonta isommissa yksiöissä. Kyläkoulun väen loppulausunto kuuluukin näin: “Pienetkin askeleet ovat tärkeitä. Oppilaat touhuavat esim. majametsässä tai pyöräilevät yhteisillä välituntipyörillä. Aikuisetkin voivat lisätä liikettä vaikkapa pitämällä venyttelykokouksia tai rohkaistumalla työmatkapyöräilyyn myös talvikeleillä.”
Teksti: Jyrki Saarela
Kuva: Päivi Minkkinen
Tilaa uutiskirje