Yhteistyössä

Työntekijöiden hyvinvointi etusijalle

Me tiedämme mitä meidän pitäisi tehdä, jotta voisimme hyvin ja jaksaisimme niin töissä kuin vapaallakin olla parhaita versioita itsestämme. Miksi sitten emme aina toimi niin, että aidosti varmistaisimme hyvinvointimme ja jaksamisen? Tekosyitä on lukemattomia ja olemme mestareita selittelemään itsellemme, että miksi on haastavaa liikkua säännöllisesti, levätä riittävästi, syödä laadukkaasti ja olla läsnä läheisillemme.

Vastuu henkilökohtaisesta hyvinvoinnista on yksilöllä, mutta työnantaja voi tukea työntekijöitään huolehtimalla heidän fyysisestä kunnosta ja tasapainosta. Parhaimmillaan koko yrityskulttuuri tukee työyhteisön hyvinvointia, niin fyysistä kuin henkistä. Tuloksia saadaan aikaan ainoastaan pitkäjänteisellä ja suunnitelmallisella työllä. Ei ole vippaskonsteja, ei ole oikoteitä. Yksilölle se merkitsee hyvinvointia tukevia rutiineja ja työyhteisölle sellaisen yrityskulttuurin luomista, jossa on sallittua asettaa työntekijöiden hyvinvointi etusijalle. Eri ihmisille hyvinvointi merkitsee eri asioita, eikä kaikissa työpaikoissa toimi samat toimenpiteet. Siksi onkin tärkeää pysähtyä selvittämään, miten meidän työyhteisöllä menee.

Haastan kaikki työpaikat tekemään Suomen Aktiivisin Työpaikka -kartoituksen, jotta voimme selvittää teidän lähtötilanteen. Kartoituksen jälkeen laadimme yhdessä Olympiakomitean asiantuntijoitten kanssa suunnitelman jatkosta. 

Meillä on loistavia esimerkkejä siitä, miten olemme rakentaneet vaikuttavia henkilöstön hyvinvointiohjelmia. Tarinoiden, kampanjoiden ja inspiroivien puhujien kautta olemme saaneet mukaan sellaisiakin henkilöitä, jotka yleensä eivät ole olleet aktiivisesti mukana hyvinvointiin liittyvissä ohjelmissa. 

Vuoden 2018 Suomen Aktiivisin Työpaikka KiiltoCleanilla onnistuttiin, kun heillä muun muassa koulutettiin liikunta-aktivaattoreita, jotka arjessa kannustavat työkavereita liikkumaan. Reimalla vähennettiin pienillä teoilla 2 tuntia istumista jokaisesta työpäivästä. Castrén & Snellmanilla hyvinvointivalmennukset liitettiin heidän arvoihinsa – kipinä, vastuunkanto, arvonanto ja rohkeus. Oli upeaa huomata miten olympialuistelija Mika Poutalan puheenvuoro kipinästä, työn ilosta ja intohimosta herätti keskustelua siitä, mikä merkitys kipinällä on hyvinvointiin ja jaksamiseen.

Vaikuttavuutta henkilöstön hyvinvointitekemiseen saadaan, kun valitaan selkeät tavoitteet toimenpiteille ja suunnitellaan, miten tavoitteet voidaan saavuttaa. Usein haasteena on, että tehdään paljon hyviä asioita, mutta punainen lanka puuttuu. Me voimme olla avuksi luomassa tarinaa, joka tukee jo olemassa olevia hyvinvointi toimenpiteitä sekä innostaa ja kannustaa arjen aktivointiin.

Olemme mielellämme avuksi ja varmistetaan yhdessä, että tieto hyvinvoinnin rakennuspalikoista näkyy tekoina joka päivä.

Suomen Aktiivisin Työpaikka -kokonaisuuteen pääsette mukaan painamalla tästä.

– Anu Helin, Suomen Olympiakomitea

Sivusto: