Yhteistyössä

X-hyppyhaaste leviää Lapissa – kokeile tätä helppoa ja tehokasta tapaa liikkua työpäivän aikana

Suomalaiset työikäiset istuvat keskimäärin huimat yli seitsemän tuntia päivässä, eniten työpaikalla. Se on paljon se. Onko peli jo menetetty?

Töissä vietetään suuri osa päivästä, noin 1 600 tuntia vuodessa. On siis hyvinkin aiheellista miettiä, miten työpäiviin saataisiin edes hieman lisää liikettä.

Istumisen aiheuttamia terveyshaittoja ei voi vähentää millään muulla keinolla kuin istumalla vähemmän. Kaikki työpäivän aikainen aktiivisuus on plussaa: kävele, venyttele, vaihtele asentoa! Liikkuminen ratkaisee, ei yksittäinen liike. Kun liikettä lisää työpäivään säännöllisesti, on sillä merkittävät vaikutukset myös terveyteen.

Lapin Liikunnan toimiston väki on ottanut käyttöönsä pienen, leikkimielisen ja kerran vuodessa vaihtuvan haasteen, jonka avulla työpäiviin saadaan lisää aktiivisuutta ihan huomaamatta.

Viime vuonna elokuusta joulukuuhun toimiston työntekijät kyykkäsivät urakalla. Tavoitteena oli saada kasaan 10 000 työpäiväkyykkyä vuoden loppuun mennessä. Tämä tarkoitti noin 20 työpäiväkyykkyä/työntekijä/työpäivä. Aikaa tämä vei päivästä vain noin 24 sekuntia.

Haasteessa onnistuttiin ja seuraavaksi päätettiinkin kerätä kasaan tammi-toukokuun aikana yhteensä 12 000 työpäivän aikaista X-hyppyä.

Lapin Liikunnan somekanavista inspiraation kipinän nappasi myös eräs rovaniemeläinen varhaiskasvatuksen työntekijä, joka päätti ehdottaa työkavereilleen oman haasteen aloittamista.

– Miehän innostuin, kun näin X-hyppyhaasteen Lapin Liikunnan instassa ja hyppelin viikon verran itekseen kotona, jäin ihan koukkuun. Sitte ajattelin, että ois mukava porukan kanssa hypellä eikä tarvinu kauaa houkutella, kun oli porukka kasassa. Hypyt on kulkeneet hyvin ja kyljetkin on välillä olleet kipiät, kun on oikein innostunu, kipinän saanut kertoo.

Niinpä nämä kuusi työkaverusta perustivat oman ´X-tiimin´ ja starttasivat haasteen tammikuun puolivälissä. Jokainen saa hyppiä työpäivän aikana niin monta kertaa kuin haluaa, omalla tyylillä ja oman kuntotasonsa mukaan. Yksi tiimiläisistä toimii kirjurina, jolle päivän aikana tehdyt hypyt raportoidaan.

– Hetken mietittyäni ajattelin, että kokeillaan, hyvää kuntoiluahan tämä on. Ja kun niin hyvä porukka lähti mukaan, niin ajattelin, että jo vain itekkin lähen. Tsemppiä, iloa ja riemua on kyllä X-tiimissä riittänyt!

Haaste on lisännyt liikettä työpäiviin ja lisäksi se on kasvattanut kunnon lisäksi yhteishenkeä. Porukalla haasteeseen vastaaminen on ollut mukavaa ajanvietettä.

– Hyppiminenhän on iloista tekemistä ja välillä naurattaa, kun ajattelen, että hyppykaveri siellä jossain hyppelehtii myös samaa liikettä tehden.

Tämä varhaiskasvatuksen työntekijöistä koostuva X-tiimi on ehtinyt tammi- ja helmikuun aikana hyppimään jo yhteensä 19 279 X-hyppyä. X-hypyistä on tullut jo osa heidän päivärutiiniaan.

– Ei voisi enää edes kuvitella, että jättäisi ne tekemättä!

Työpäivän aikaisen liikkeen lisääminen ei siis välttämättä vaadi kovasti aikaa tai monia suunnittelupalavereja. Jo 30 sekunnissa päivässä voi saada aikaiseksi vaikka mitä, kuten 20 työpäiväkyykkyä.

Jokaisena työpäivänä toistettuna se tekee muuten sata työpäiväkyykkyä viikossa, neljä sataa työpäiväkyykkyä kuukaudessa ja noin 4 500 työpäiväkyykkyä vuodessa.

Miten lisää liikettä työpäiviin? Ideoita ja ratkaisuja löydät täältä.

Sivusto: