Kuukausi: toukokuu 2020
Kroppa ja nuppi kaipaavat liikettä
Viimeisimmän (2017) Olympiakomitean henkilöstöliikuntabarometrin mukaan suurin osa työpaikoista (81%) tukee henkilöstönsä liikkumista. Henkilöstöliikuntaa tuetaan keskimäärin 266 eurolla vuodessa henkeä kohden ja suunta on ollut pitkään nouseva. Vuositasolla henkilöstöliikuntaan käytetään Suomessa kaiken kaikkiaan noin 400 miljoonaa euroa.
Taloudellisen tuen ohella henkilöstöliikuntabarometri kertoo liikunnan olosuhteiden olevan suomalaisilla työpaikoilla hyvällä tasolla. Tiedämme kuitenkin, että vain joka 10. liikkuu suositusten mukaisesti harrastaen ripeää kestävyysliikuntaa vähintään 2 ½ tuntia viikossa ja lisäksi lihaskuntoa vahvistavaa harjoitusta kaksi kertaa viikossa ja vain joka kolmas suomalainen on enää normaalipainoinen. Lisäksi vietämme paikallaan valtaosan valveillaoloajastamme, noin 9 tuntia päivittäin (76%), josta iso osa kuluu työpaikalla. Useilla meistä liikkumisen vähäisyys ja istumisen runsas määrä johtuu siitä että työpäivän aikana tai päivittäisillä työmatkoilla ei juuri tule liikuttua.
Tiedämme että hyvä fyysinen toimintakyky pysyy yllä eläkeikään ja sen yli vain riittävän hyvien elintapojen avulla. Fyysinen aktiivisuus on yksi olennainen hyvinvoinnin ja terveyden osatekijä, joka vaikuttaa sekä toimintakyvyn säilymiseen pitkällä tähtäimellä että myös päivittäiseen työssä suoriutumiseen. Kroppamme ja nuppimme kaipaavat liikettä!
Tarvitsemme arkeemme enemmän yhdessä rakennettuja rutiineja liikkeen lisäämiseksi ja istumisen vähentämiseksi niin työmatkoilla, työpäivän aikana kuin vapaa-ajalla. Mikä parasta, nämä muutokset eivät useinkaan ole rahasta kiinni, vaan työpaikan toimintamalleja muuttamalla ja niistä yhteisesti sopimalla voidaan saada aikaan aktiivisempi arki; aktiivisia kokouksia kävellen, seisten tai asentoja vaihdellen, yhteistä taukoliikuntaa tai kannustusta työmatkojen liikkumiseen lihasvoimin.
Miten omalla työpaikallasi lisätään liikettä? Estävätkö vai mahdollistavatko työpaikkasi toimintatavat liikkeen lisäämistä ja istumisen vähentämistä?
Olympiakomitea haastaa työyhteisöt Suomen Aktiivisin Työpaikka -kilpailuun Unelmien Työpäivänä 5.10.2018
Olympiakomitean Suomen Aktiivisin Työpaikka -kilpailulla halutaan korostaa liikunnan merkitystä Suomen taloudelle ja kansanterveydelle. Kilpailuun osallistuvat työpaikat saavat Suomen Aktiivisin Työpaikka -kartoituksesta työkaluja henkilöstön aktivoimiseen ja liikuntaohjelman systemaattiseen kehittämiseen. Voittaja palkitaan Urheilugaalassa. Lisätiedot suomenaktiivisintyopaikka.fi