Kunnon tekemistä Buustilla

On harmaa lokakuinen päivä, kun Lounea Yritysratkaisut Oy Kajaanin toimipisteen aluepäällikkö Ilkka Malinen miettii, mitä voisi tehdä työyhteisönsä työhyvinvoinnin parantamiseksi. Meneillään työyhteisössä on muutoksen tuulet, sillä hetkeä aikaisemmin Canoramana toiminut yritys siirtyi yritysoston myötä osaksi isompaa konsernia. Erilaisia yritysten ICT-ratkaisuja ja palveluja tarjoavalle yritykselle on luontevaa lähteä miettimään työhyvinvoinnin kehittämistä yhteistyökumppaneiden kautta. Jo pitkään yrityksen yhteistyökumppaneihin on kuulunut Kainuun Liikunta ry, joka on yksi 15 Buusti360 -ohjelman hyvinvointipalveluja tuottavasta aluejärjestöstä.

Louneassa haluttiin selvittää työntekijöiden kuormitusta sekä palautumisen määrää niin työssä kuin vapaa-ajallakin. Tähän luonteva työkalu löytyi Firstbeat-hyvinvointianalyysista. Mittauksen avulla jokainen Kajaanin toimipisteen työntekijä sai lisätietoa arkeen ja vapaa-aikaan vaikuttavista asioista, ja tämän avulla pystyttiin muuttamaan työntekemistä henkilökohtaisella tasolla. Mittaus mahdollisti myös tarkemman elintapojen tarkastelun, koska jokaisen työntekijän kohdalla palautteeseen käytettiin aikaa reilusti ja se toteutettiin henkilökohtaisesti. ”Hyvinvointianalyysin vaikutukset ovat olleet positiivisia. Mittauksesta saatu data on vahvistanut omia ajatuksia sekä kumonnut olettamuksia”, toteaa Malinen.

Palautteen jälkeen jokainen työntekijä asetti itselleen henkilökohtaisen tavoitteen, jonka toteutumista tarkasteltiin myöhemmin asiantuntijan kanssa. Mittausten ja palautteen jälkeen on selvästi havaittavissa liikunnallisen aktiivisuuden lisääntymistä sekä muutosta niin ruokailu- kuin palautumistottumuksiin. ”Mittausten jälkeen palautumisen tarpeen tunnistaminen on huomioitu paremmin”, Ilkka Malinen sanoo.

Työhyvinvointisuunnitelman mukaisesti työyhteisölle järjestettiin tyhy-päivä, joka perinteistä poiketen toteutettiin yleisurheilukentällä. Kouluaikojen muistot yleisurheilusta eivät välttämättä kaikilla ole niitä kultaisimpia, mutta tällä leikkimielisellä kisailulla höystetty ”yleisurheilukoulu” sai osallistujilta erittäin hyvän vastaanoton.

Jatkossa työhyvinvoinnin kehittäminen kuuluu olennaisena osana Lounea Yritysratkaisut Oy:n Kajaanin toimipisteen toimintasuunnitelmaan. ”Buusti360-ohjelman avulla pyritään löytämään tasapaino liikunnan, työntekemisen sekä palautumisen suhteen myös jatkossa”, Malinen tuumaa.

Yhteisiä elämyksiä Buusti360 -Tyhytoiminnasta

Kouvolan Mehiläisessä panostetaan henkilöstön työssä viihtymiseen ja työhyvinvointiin. Yhdessä tekeminen on nostattanut yhteishenkeä ja kohentanut lisäksi tiimien välistä yhteistyötä.

Yhdessä tekeminen lisää yhteishenkeä

”Kouvolan Mehiläisessä koemme henkilöstön työssä viihtymisen ja työhyvinvoinnin erittäin tärkeäksi asiaksi. Yhdessä tekeminen ja yhteiset liikunnalliset tapahtumat parantavat yhteishenkeä ja kehittävät tiimien välistä yhteistyötä.”, sanovat Mehiläisen yksikönjohtaja Anu Jokinen ja palvelupäällikkö Johanna Siiskonen.

Työkavereita kannustaen

”Meillä on käytössä Heia, heia -sovellus, johon jokainen voi kirjoittaa omia arki- ja liikunta-aktiviteettejaan sekä kannustaa kavereita. Lisäksi Mehiläinen tukee henkilökuntaa liikunta- ja kulttuuriedulla vuosittain. Kannustamme henkilökuntaamme liikkumaan ja ylläpitämään omaa jaksamistaan myös vapaa-ajalla”, Jokinen ja Siiskonen tiivistävät.

Buustia työhyvinvointiin Amazing race -kaupunkiseikkailusta

Buusti360 -hyvinvointiohjelman palveluihin sisältyy monipuolisten testauspalveluiden ja hyvinvointiluentojen lisäksi myös mm. työhyvinvointitapahtumat ja -päivät. ”Kymenlaakson Liikunta ry:n suosituin Buusti360 -tyhytapahtuma viime vuosina on ehdottomasti ollut Amazing race -kaupunkiseikkailu, jonka ratapisteet sisältävät monenlaista matalan kynnyksen aktiviteettiä aivopähkinästä futiskrokettiin” kertoo terveysliikunnan kehittäjä Sanna Saarinen Kymenlaakson Liikunta ry:stä.

”Valitsimme tänä vuonna työhyvinvointia edistäväksi tapahtumaksi Buustin Amazing Racen. Henkilöstö piti seikkailusta todella paljon, ja olemme saaneet siitä vain hyvää palautetta. Seikkailu oli mahdollinen kaikille, kuntotasosta huolimatta ja jokainen halukas pääsi osallistumaan yhteiseen tapahtumaan. Seikkailu järjestettiin ulkona ja henkilökunta oli jaettu tiimeihin, mikä oli hyvä juttu näin korona-aikana.”, Jokinen ja Siiskonen iloitsevat.

Yhteisiä elämyksiä tallennettuna

Amazing race -tyhytapahtuma vei Mehiläisen henkilökunnan yhteiselle elämysmatkalle ratkaistavien pulmien ja kevyttä liikkumista sisältävien tehtävien äärelle pienryhmittäin. Samalla tulivat tutuksi mm. niin KymLin toimistolle johtavat 72 porrasaskelmaa kuin Urheilupuiston monipuoliset ja omatoimiset liikkumismahdollisuudetkin. Rastipisteillä tiimit videoivat kunkin tehtävän suorittamisen ja tapahtumasta jäi työyhteisölle yhteiseksi muistoksi huisin hauska videokooste, josta riittää iloa ja puhuttavaa pitkäksi aikaa, kertoo Saarinen.

Jokaiselle sopivaa tyhytoimintaa

Buusti360 -toimintaa sopii ihan jokaiselle työyhteisön jäsenelle kuntotasosta riippumatta. Tärkeintä on yhdessä tekeminen ja hauskuus. Yhdessä koettujen elämysten muistelu tuo iloa pitkäksi aikaa ja pitävät yllä yhteishenkeä. Myönteisten kokemusten kautta voi herätä kipinä liikkumiseenkin.

Suomen aktiivisin työpaikka -sertifikaatti Konttoripisteelle

Konttoripisteellä on reilut kannustimet työntekijöiden liikunnan tukemiseen. Suomen aktiivisin työpaikka -kartoituksessa arvioidaan yhdeksän eri osa-aluetta, joissa Konttoripiste ylsi täysiin pisteisiin muun muassa liikuntaan aktivoinnissa. Rahallisesti työntekijöitä tuetaan reilusti yli valtakunnan keskiarvon.

Keski-Pohjanmaalla Suomen aktiivisin työpaikka -kartoituksesta vastaa Kepli, joka on tehnyt Konttoripisteen kanssa tiivistä yhteistyötä jo reilun kymmenen vuoden ajan. Kartoitus oli luonteva yhteistyön jatkumo liikuntaan ja työhyvinvointiin panostavalle Konttoripisteelle. Keplin puolelta kartoitusta oli toteuttamassa aikuisliikunnan asiantuntija Satu Heinoja.

Kartoituksessa liikunnan toteutumista arvioidaan yhdeksällä eri osa-alueella. Yritykselle myönnetään sertifikaatti, jos yhteispistemäärä ylittää 50 % kartoituksen kokonaispistemäärästä. Konttoripiste ylsi arvioinnissa arvoon 77 % Suomen keskiarvon ollessa 65 %.

– Tänä vuonna kymmenen nopeinta yritystä pääsee tekemään kartoituksen maksutta ja tällä hetkellä kartoitus on tehty kolmen yrityksen kanssa, Satu Heinoja kertoo.

Keski-Pohjanmaan alueen yrityksistä yksi palkitaan tammikuussa Keplin urheilugaalassa. Kepli asettaa ehdolle yhden yrityksen kisailemaan Suomen Aktiivisin Työpaikka -tittelistä, joka myönnetään valtakunnallisessa urheilugaalassa.

Liikuntakampanjalla lisää työvirettä

Ensimmäisen liikuntakampanjan Konttoripiste aloitti jo vuonna 2008 yhteistyössä Keplin kanssa. Konttoripisteen toimitusjohtaja Tuomo Lahden mukaan tavoitteena oli saada liikunnalliset elämäntavat pysyväksi osaksi työntekijöiden arkipäivää. Vuoden pituisen kampanjan motivaattorina toimi rahapalkinto ja tavoitteena oli aktivoida työntekijöitä pisteytysjärjestelmän avulla.

Pidemmän tähtäimen liikuntakampanja alkoi tuottaa tuloksia ja kampanja vaikutti positiivisesti koko työyhteisön ilmapiiriin parantaen myös stressinsietokykyä.

– Työvireessä ei ennenkään ollut moitittavaa, mutta liikuntakampanja toi selkeästi uutta puhtia ja poissaolot pienenivät entisestään. Parhainta antia oli kuitenkin, että kokonaiset perheet lähtivät liikkeelle. Puolisot lähtivät mukaan lenkkipolulle ja liikunta tuli osaksi koko perheen arkea, Lahti iloitsee.

Työntekijöille etuja retkeilyautosta kulttuurielämyksiin

Tällä hetkellä Konttoripiste työllistää 20 työntekijää. Työntekijöiden hyvinvointia tuetaan muun muassa ePassilla, joka antaa mahdollisuuden käyttää rahat kulttuurielämyksiin tai itselle mielekkääseen liikuntamuotoon. Lisäksi Konttoripisteellä on työntekijöiden käyttöön hankittu retkeilyauto, paritalo Rukalla, kaksi Trekin fatbikea ja työntekijöitä tuetaan urheilutekstiilien osalta. Kokkola City Runiin työntekijät voivat myös halutessaan osallistua.