Kenen kuukausiliikunnan vastuuvuoro seuraavaksi?

Etelä-Karjalan Liikunta ja Urheilu ry (EKLU) liikkuu työporukalla kuukausittain lajikokeilujen merkeissä. Vakiintunut tapa on lähteä yhdessä liikkumaan kuukausipalaverin päätteeksi.

Tänä vuonna kuukausiliikuntoihin on kuulunut muun muassa Davenportin jumppa, Darts ja biljardi sekä Kulmien kierros Imatralla ja työyhteisön minimaraton. Lajikokeilut ovat pääsääntöisesti toteutettu itsenäisesti, mutta joskus on hyödynnetty myös ulkopuolista ohjaajaa tai paikallista urheiluseuraa.

”Tätä perinnettä on jatkunut nyt noin 10 vuoden ajan. Kautta aikojen mieleen painuvimpia kertoja ovat olleet Bungee Fly, Suplautailu-jooga, paintball ja vesipyöräily Vuoksella. ” – Ulla Pakarinen, EKLU

Vuosikalenteriin lyödään vuoden alussa kaikille kuukausiliikunnan vastuuvuorot. Osallistamalla työyhteisöä suunnitteluun ja vastuun jakaminen ei luo liikaa kuormaa yksittäiselle työntekijälle.

Itse lajikokeilua tärkeämpää on työporukan kokoontuminen yhteen ja hauskanpito. Erikoisten extreme-lajien sijaan lajikokeilukerta on hyvin voinut olla pelkkä yhteinen kävelylenkki tai venyttelytuokio. Lajikokeilukertaa suunniteltaessa on hyvä ottaa huomioon turvallisuus ja valita lajeja, jotka soveltuvat kaikille.

EKLU:n lajikokeilu Vuoksikellunta joulukuu 2023.
EKLU:n lajikokeilu Vuoksikellunta joulukuu 2023.

”Työyhteisön sisältä löytyy usein monien lajien ja harrastusmuotojen taitajia, joita kannattaa pyrkiä hyödyntämään lajikokeilujen järjestämisessä. Oman työyhteisön jäsenten harrastusten esittely ja työkaverin harrastukseen tutustuminen lisää osallisuutta ja sosiaalista työhyvinvointia.’’ – Karoliina Backman, terveysliikunnan kehittäjä, EKLU

EKLU:n Buusti360-palveluvalikoimaan kuuluu lajikokeilujen järjestäminen myös muille työyhteisöille. Säännöllisiä lajikokeiluja on toteutettu alkukeväästä lähtien muun muassa Ovakon terästehtaan työntekijöille. Työyhteisön kanssa on yhdessä suunniteltu vuoden henkilöstöliikuntatoiminta, johon myös lajikokeilut kuuluvat.

Ovakon sähköpyöräilyn lajikokeilu toukokuu 2024.

Tekstin kirjoittanut: 

Karoliina Backman
Terveysliikunnan kehittäjä
Etelä-Karjalan Liikunta ja Urheilu ry

Kotkan kaupunki tukee henkilöstön liikunnallista elämäntapaa

Miksi työnantaja olisi kiinnostunut siitä, mitä työntekijät tekevät vapaa-ajalla? Mistä syystä työnantajalla on halua panostaa henkilöstön liikuntaharrastuksiin?

Vastaus on työkyky ja sen ylläpitäminen. Liikunta tukee mielen ja aivojen hyvinvointia sekä vahvistaa fyysistä kuntoa. Liikunnallinen elämäntapa tukee monien sairauksien ehkäisyä, hoitoa ja kuntoutusta. Siten liikunnallinen elämäntapa tukee myös työkykyä ja työhyvinvointia monella tavalla, kertovat henkilöstösuunnittelija Anna Vanhala ja työsuojelupäällikkö Tommy Larvi Kotkan kaupungilta.

Kotka on Kymenlaakson liikuttavin työpaikka 2023 

Pitkäjänteinen ja monipuolinen toiminta huomioitiin Kymenlaakson liikunnan myöntämällä Kymenlaakson liikuttavin työpaikka 2023 -palkinnolla keväällä 2024 Kymenlaakson urheilugaalassa – Suomen Aktiivisin Työpaikka -sertifikaatin siivittämänä”, iloitsee Sanna Saarinen Kymenlaakson liikunnasta. ”Kotkan kaupunki ansaitsi Suomen Aktiivisin Työpaikka -sertifikaatin sitoutumisesta työhyvinvoinnin ja henkilöstöliikunnan edistämiseen mm. luomalla hyvinvointia ja aktiivista elämäntapaa edistävän työpaikan, panostamalla liikunnan olosuhteisiin ja viestintään sekä seurantajärjestelmiin. Näiden osa-alueiden myötä on luotu työympäristöä, jossa työntekijöillä on mahdollista huolehtia itsestään. Kotkan kaupungilla on iloittu palkitsemisesta Kymenlaakson liikuttavimmaksi työpaikaksi. Ihan ansaitusti’’, lisää Sanna. 

Suomen Aktiivisin Työpaikka -henkilöstöliikunnan nykytila -kartoituksen myötä katsetta on siirretty enemmän henkilöstön osallistamiseen mm. hyödyntämällä henkilöstöliikunnan kysely ja palautteiden vuoden 2024 suunnittelussa sekä on otettu tietoisempi ote myös henkilöstöliikunnan ja esim. kampanjoiden järjestämisen hyödyistä. Lisäksi merkityksellinen työ & toiminta on tullut vahvemmin näkyväksi sekä kaiken tämän myötä myös myönteiset vaikutukset työnantajakuvaan!

Kotkan kaupunki tarjoaa työntekijöilleen monipuolista henkilöstöliikuntaa ja lajikokeiluja jokaisen oman kunnon tasolla

Näin alkukesästä henkilöstöämme osallistuu työnantajan tarjoamille tenniskursseille, kertovat Anna ja Tommy. Osa kurssilaisista on jo ilmoittautunut omakustanteisille jatkokursseille. Ohjatun, maksuttoman alkeiskurssin jälkeen kynnys pidempikestoiseen harrastamiseen on laskenut sopivasti. Sama huomattiin esimerkiksi viime kevään kuntosalikurssilla, josta palautteita alla.

Kuntosaliryhmä oli erinomainen tapa tutustua kuntosaliin ihmisenä, jolle uudet paikat ja tilanteet voivat olla joskus jännittäviä.

Ohjaaja oli innostava ja ammattitaitoinen ja osasi hyvin hälventää kuntosaliharjoitteluun liittyviä ja pelkoja ja uskomuksia. Kynnys lähteä itsenäisesti kuntosalille on madaltunut huomattavasti.

Olen oppinut monia työkykyä ylläpitäviä liikkeitä/ toimia kuntosalivälineitä hyödyntäen.

Kuntosaliharrastaminen oli aiemmin vaikeaa. Ohjauksen myötä kuntosalikäynnit on jääneet osaksi arkea.

Kuntosaliohjaus herätti mielenkiinnon ja uskalluksen palata saliharrastuksen pariin.

Ryhmän tuoma tuki ja samoista lähtökohdista salille tulo on ollut positiivista. Hyvä ryhmähenki ja erittäin positiivinen ja kannustava vetäjä innosti salilla käymiseen.

Kaikki olimme samalla lailla aloittelijoita ja uuden asian edessä, joten sai luvan ihmetellä ja kysyä kaikkea mahdollista. Harjoittelu vaikutti positiivisesti myös heti omaan toimintakykyyn ja sen myötä työkykyyn.

Meillä oli mukava ryhmä, ryhmäkuri ”pakotti” osallistumaan vaikkei aina olisi ollut niin innostunutkaan. Jokaisen kuntosalikerran jälkeen lähdin hyvillä mielin kotiin, ylpeänä itsestäni. Voisin kuvitella, että kuntosalilla käymisestä voisi tulla uusi harrastukseni. Kuntosalikurssi vaikutti piristävästi työkykyyni

Meillä oli mukava ryhmä, ryhmäkuri ”pakotti” osallistumaan vaikkei aina olisi ollut niin innostunutkaan. Jokaisen kuntosalikerran jälkeen lähdin hyvillä mielin kotiin, ylpeänä itsestäni. Voisin kuvitella, että kuntosalilla käymisestä voisi tulla uusi harrastukseni. Kuntosalikurssi vaikutti piristävästi työkykyyni

Yhteistyöllä enemmän 

Kotkan kaupunki ja Kymenlaakson liikunta ovat tehneet yhteistyötä henkilöstöliikunnan edistämisen puolesta Suomen Aktiivisin Työpaikka -kartoituksen lisäksi myös monella muulla tavoin. Kotkan henkilöstöpäivien suorastaan jonoa aiheuttavat Inbody -kehonkoostumusmittaukset saavat jatkoa tänäkin vuonna.

Anna ja Tommy ovat myös esitelleet inspiroivaa Case Kotka – Maakunnan liikkuvin työpaikka sekä Kaakon työhyvinvointiverkoston että valtakunnallisen Buusti360 henkilöstöliikunnan verkostotapaamisissa. Palavereja henkilöstöliikunnan ja työhyvinvoinnin edistämiseksi on pidetty sekä etänä, livenä että myös Kotkassa ”kolmen puiston kävelykokouksena” – niin kuin asiaan kuuluu.

Henkilöstöliikunnan tavoitteena alkusysäys liikunnallisempaan ja kestävään elämäntapaan 

Tavoitteena on, että työnantajan tarjoamat lajikokeilut ja kurssit ovat alkusysäys liikunnallisempaan, kestävään elämäntapaan. Työkaverien kanssa yhdessä, osaavan ohjaajan kanssa on rentoa ja mielekästä tutustua uusiin (tai muuten unohtuneisiin) liikuntaharrastuksiin.

Lue lisää Kymenlaakson liikuttavin työpaikka -palkinnosta Kotkan henkilöstöjohtajan blogista.

Tekstin kirjoittanut:

Henkilöstösuunnittelija Anna Vanhala ja työsuojelupäällikkö Tommy Larvi, Kotkan kaupunki 
Terveysliikunnan kehittäjä ja henkilöstöliikunnan asiantuntija Sanna Saarinen, Kymenlaakson Liikunta.

Kuvat:

Kotkan kaupunki, henkilöstöä Tyhy-iltapäivän aktiviteeteissa