Kuukausi: toukokuu 2020
Lisää liikettä digitoimiston arkeen- Suomen Aktiivisin Työpaikka-kartoituksesta askelmerkit aktiivisempaan yrityskulttuuriin
Tulos on digitaalisen markkinoinnin edelläkävijäyritys, joka työllistää yli 30 alan huippuosaajaa. Kilpailu alalla on kovaa ja sitä käydään sekä asiakkaista että työntekijöistä. Henkilöstön hyvinvointi onkin ehdoton edellytys tulokselliselle liiketoiminnalle. Tyytyväinen ja hyvinvoiva asiantuntija on innovatiivinen, tuottava ja sitoutunut kun taas stressaantunut ja väsynyt tietotyöläinen on kaukana omasta potentiaalistaan ja huomattavasti todennäköisemmin myös lähtökuopissa työpaikan suhteen.
Tuloksella työhyvinvoinnin toteutusta ja työssä jaksamisen tukemista lähdettiin vuodenvaihteessa monipuolistamaan liikkeen ja liikkumisen näkökulmasta. Moni ajatustyötä tekevät viettää suurimman osan työpäivästään istuen. Liiallinen paikallaanolo jumiuttaa kehon ja aineenvaihdunnan lisäksi ajattelumme. Kun lähdemme liikkeelle, vireystilamme kohoaa, aivojen verenkierto vilkastuu ja hermoverkot aktivoituvat. Informaatio eri aivoalueiden välillä kulkee aiempaa nopeammin ja tehokkaammin. Tämä heijastuu myös työtehoon ja suorituskykyyn. Siksi liikettä ja liikuntaa kannattaisi hyödyntää työpaikoilla huomattavasti monipuolisemmin kuin olemme tottuneet.
Onko suunnitteluun, toteutukseen ja seurantaan käytössä riittävästi resursseja?
Seurataanko tavoitteiden toteutumista ja toimintojen laatua?
Hyödynnetäänkö yhteistyötä työterveyshuollon kanssa riittävästi ja monipuolisesti?
Tietääkö henkilöstö, minkälaisia vaihtoehtoja milloin ja missäkin on tarjolla?
Tämäntyyppisiin kysymyksiin Tuloksen työhyvinvoinnin vastuuhenkilöt pääsivät vastaamaan täyttäessä Suomen Aktiivisin Työpaikka -kartoitusta ja arvioidessaan oma henkilöstöliikunnan toteutustaan yhdeksällä eri osa-alueella. Lisäksi henkilöstölle toteutettiin ketterä aktiivisyyskysely, jolla kartoitettiin henkilöstön omaa liikunta-aktiivisuutta, istumisen ja paikallaanolon määrää sekä palautetta ja kehitysehdotuksia liikuntaratkaisuiden toteutukseen.
Tuloksista sekä yrityksen ansaitsemasta Suomen Aktiivisin Työpaikka -sertifikaatista kerrottiin henkilöstölle järjestetyssä kick-offissa. Tilaisuudessa Olympiakomitean asiantuntija esitteli lyhyesti kartoitusten ydintulokset ja löydökset ja piti työhyvinvointiin liittyvän lyhytluennon liikkumisen näkökulmasta. Henkilöstöä osallisteettiin toimintamallien jatkokehittämiseen mukaan pienryhmissä toteutettujen workshoppien kautta.
Sittemmin, Korona-pandemia laittoi maailman ja työelämän ja uuteen uskoon. Sen myötä Tuloksellakin on siirrytty 100% etätyöhön. Suomen Aktiivisin Työpaikka -kartoituksen innoittamana työhyvinvointia ja vireystilaa tukeva aktiivisuus on kuitenkin otettu uudella tavalla huomioon myös etätöissä kertoo yksi Tuloksen tiiminvetäjistä Petra Meinander:
”Näin korona-aikaan meidän jokapäiviäsestä Dailystä eli teams- palaverista on muodostunut tärkeä osa päivää. Käydään jokaisen tehtävät läpi, mutta ennen kaikkea ollaan yhdessä, nähdään toisiamme ja keskustellaan niitä näitä. Tiiminvetäjänä halusin myös jollain tavalla innostaa tiimiäni aktiivisempaan työpäivään, sillä tiedän itse miten paljon liikunta auttaa pitämään kehon kunnossa ja mielen korkealla. Parin ensimmäisen koronaviikon jälkeen, ehdotin, että pidetään daily aina seisten. Ja siitä se sitten lähti, nyt jokainen meistä seisoo ainakin 30 min työpäivän aikana! Seisomisen lisäksi palaverin lopuksi tehdään vielä yhdessä yksi vetreyttävä jumppa-/veneytysliike. Liikkeen keksii vuorotellen joku tiimiläisistä. Saadaan verenkierrolle pieni boosti, ja samalla korotetaan yhteishenkeä. Kyllä tämän takia tulee joka päivä naurettua yhdessä. ”
Petra huomauttaa, että liikkeen lisäämisen toimenpiteet eivät ole rajoittuneet vain Teams-palaverien käytäntöihin:
”Suomen Aktiivin työpaikka yhteistyö on tuonut meille monta hyvää ajatusta ja konkreettista toimenpidettä. Toimistollamme oli jo ennestään nostettavat pöydät ja jumppakepit, mutta nyt repertuaariin on lisätty myös kuminauhat ja jumppapallot. Tulos tukee myös työntekijöiden hyvinvointia niin, että viikossa saa käyttää yhden tunnin omaan hyvinvointiin, esim lenkkeilyyn, hierontaan tai vaikkapa taidenäytelyssä käyntiin. Olisi tärkeää, että jokainen löytäisi oman tavan pysyä virkeänä ja hyvän mielisenä päivän aikana, ja haluamme tukea sitä mahdollisimman monella tavalla.”
Miten mukaan?
Suomen Aktiivisin Työpaikka -kilpailu on kartoitustyökalu yrityksen työhyvinvointi- ja liikuntatoiminnan arviointiin ja kehittämiseen sekä työnantajamielikuvan parantamiseen. Yli 50% kokonaispisteillä organisaatio ansaitsee Suomen Aktiviisin Työpaikka –sertifikaatin. Parhaiten menestyneet yritykset kisailevat Suomen Aktiivisin Työpaikka tittelistä näyttävästi vuosittain Urheilugaalassa.
Mukaan pääsee osoitteessa: www.suomenaktiivisintyopaikka.fi Kartoituksen + palautetilaisuuden hinta on 500€ (alv. 0%).
#UNELMIENLIIKUNTAPÄIVÄ 10.5 – TÄNÄ VUONNA ETÄNÄ
Unelmien liikuntapäivä 10.5. liikuttaa perinteisesti työpaikoilla ympäri Suomen. Tänä vuonna koronavirustilanne vaikuttaa Unelmien liikuntapäivään niin, että se toteutetaan vastuullisesti kodeissa ja somessa. Päivä tarjoaa silti mahdollisuuden työntekijöiden aktivointiin.
– Liikkuminen voi helposti jäädä todella vähäiseksi, kun tavalliseen arkeen ja työpäivään kuuluvat rutiinit jäävät pois. On tärkeää kiinnittää huomiota myös henkiseen jaksamiseen. Liike auttaa kehoa ja mieltä palautumaan arjen rasituksesta, Olympiakomitean erityisasiantuntija Matleena Livson sanoo.
– Pienikin liike on hyvästä. Ei tarvitse lähteä 10 kilometrin lenkille positiivisten vaikutusten saamiseksi. Jo lyhyt venyttely- tai jumppatuokio, kävelyllä käynti tai vaikka kokoukseen osallistuminen seisten kannattaa, Livson muistuttaa.
Unelmien etätyöpäivä
Unelmien liikuntapäivä kannustaa työyhteisöjä liikkumaan – myös etätöissä. Liikuttamisen lisäksi päivä auttaa jalkauttamaan yhteisiä tapoja toimia ja luo yhteisöllisyyden tunnetta. Yhteiset liikkumishetket työpäivän aikana tuovat hyvää mieltä, naurattavat ja luovat keskustelua. Juuri yhteisöllisyyttä kaivataan sosiaalisen eristäytymisen aikana enemmän kuin koskaan.
Unelmien liikuntapäivä osuu tänä vuonna sunnuntaille, mutta etkot ja jatkot voi järjestää esimerkiksi perjantaina 8.5. tai maanantaina 11.5. Mahdollisuuksia on monenlaisia myös poikkeusoloissa: ohjattuja virtuaalisia taukojumppia, liikunnallisia etäkokouksia, porraspäiviä ja kilometrikisoja! Millainen on teidän unelmien etätyöpäivä?
#Unelmienliikuntapäivä – näin olet mukana:
1. Jaa kuvasi, videosi tai muu sisältö somessa tunnisteella #unelmienliikuntapäivä. Voit lisätä myös omia aihetunnisteitasi.
2. Kannusta kaverit, lapset, vanhemmat, isovanhemmat, työkaverit, oppilaat ja kaikki muutkin liikkumaan. “Minä liikun näin, miten sinä liikut?“
Hyödynnä vapaasti unelmienliikuntapaiva.fi -sivuston aineistopankin markkinointimateriaaleja. Voit jakaa jo ennen tapahtumapäivää somessa treenialustoja tai ideoitasi tunnisteella #unelmienliikuntapäivä. Voit myös lähettää niitä nettilinkkeinä sähköpostitse ulp@olympiakomitea.fi ja lisäämme ne Unelmien liikuntapäivän kotisivuille muille inspiraatioksi.
Lisätietoja: unelmienliikuntapaiva.fi.#unelmienliikuntapäivä
Taustaa
Unelmien liikuntapäivä 10.5. on kaikenlaisen liikkumisen kokeilu- ja pop-up päivä, joka järjestetään jo viidettä kertaa. Päivän tavoitteena on innostaa ihmisiä liikkumaan yhdessä ja löytämään uusia tapoja liikkua.
Unelmien liikuntapäivää koordinoi ja tapahtumasivustoa ylläpitää Suomen Olympiakomitea. Sitä ovat edistämässä lukuisat liikunta-, urheilu- ja terveysorganisaatiot. Päivä on osa YK:n terveysjärjestö WHO:n Move for Health -päivää. Vuonna 2020 Unelmien liikuntapäivä toteutetaan poikkeusoloista johtuen kotona ja somessa #unelmienliikuntapäivä.
Teknologia hyötykäyttöön hyvinvoinnin edistämisessä– Liikkuva Suomi vahvistamaan Suomen Aktiivisin Työpaikka -kokonaisuutta
Liikkuva Suomi -valmennusohjelman startti Töölön stadionilla 3.6.2019 (OP Helsinki)
Suomen Aktiivisin Työpaikka -kilpailu aloittaa kumppaniyhteistyön Liikkuvan Suomen kanssa. Yhteistyön tavoitteena on tarjota SAT osallistujayritysten henkilöstölle moderneja, digitaalisia ratkaisuja liikkeen lisäämiseksi, sekä henkisen ja fyysisen hyvinvoinnin edistämiseksi.
Uusimman Henkilöstöliikuntabarometrin perusteella vain noin 20% yrityksistä hyödyntää digitaalisia ratkaisuja osana henkilöstöliikunnan toteutusta. Kääntäen, kahdeksan kymmenestä työpaikasta toteuttaa henkilöstöliikuntaa varsin perinteisin menetelmiin nojaten. Suomen Aktiivisin Työpaikka -kokonaisuudesta Olympiakomiteassa vastaava Jesse Kaarna odottaa innolla uuden kumppanuuden tuomia mahdollisuuksia:
”Vaikka digitaaliset ratkaisut ovat olleet jo vuosikausia arkipäivää muussa yritysten toiminnassa, ei niitä ole vielä kovin laajasti hyödynnetty henkilöstön liikunnan ja terveyden edistämisessä. Kuluttajapuolella nämä digitaaliset ratkaisut ja applikaatiot ovat jo arkipäivää. Itse näen näissä erittäin paljon hyödyntämätöntä potentiaalia sekä yrityksen että yksittäisen työntekijän näkökulmasta.”
Hyötyjä yritykselle ja työntekijöille
Yritykselle digitaaliset ratkaisut tuovat monipuolisuutta ja kustannustehokkuutta aktiivisuuden ja hyvinvoinnin kasvattamiseen, kun palvelut eivät ole enää aikaan tai paikkaan sidottuja. Ne tarjoavat keinon tavoittaa koko henkilöstö tasapuolisesti aina kotikonttoreista sivutoimipisteisiin ja ohjelman voi suunnitella sekä käynnistää 100% etänä. Digiratkaisut tarjoavat myös aputyökaluja kehityksen seurantaan, vaikuttavuuden arviointiin sekä uudenlaisia keinoja kannustukseen ja motivointiin. Miltä esimerkiksi kuulostaisi toteutus, jossa etävalmentajana toimisi Olympiaurheilija Kalle Lassila, vaihtuvateemaiset valmennussisällöt käsittelisivät monipuolisesti henkisen ja fyysisen hyvinvoinnin kehitystä ja aktiivisuusmerkintöjä keräämällä voisi ansaita ylimääräisiä vapaapäiviä?
Myös työntekijät hyötyvät monipuolisemmasta lähestymistavasta aktiivisuuden lisäämiseen lähtötasosta riippumatta.
Tottumattomalle liikkujalle kynnys perinteisiin liikuntapalveluihin – vaikkapa yrityksen omalle kuntosalille menoon – voi olla korkealla. Uudentyyppiset ratkaisut voivat madaltaa kynnystä liikunnan aloittamiseen tai yrityksen hyvinvointihankkeisiin osallistumiseen. Digitaalisen alustan, ihmisen normaaliin arkeen sopeutuvan valmennusohjelman ja inspiroivan etävalmentajan avulla kipinä liikkumiseen saattaakin syttyä säännöllisten kävelylenkkien avulla oman kodin tutussa ja turvallisessa lähiympäristössä.
Myös kiireinen arki asettaa haasteita monelle työikäiselle, eikä osallistuminen perinteisiin liikuntapalveluihin kuten firman salibandyvuorolle ole ajanpuutteen vuoksi mahdollista. Digitaaliset liikuntapalvelut voivat tarjota omiin aikatauluihin sopivamman keinon liikunnan ja liikkeen lisäämiseen. Kaikki arkinen aktiivisuus kuten siivous ja nurmikon leikkaaminen lasketaan mukaan, hyvinvointi kasvaa mielekkäimmin passiivisuutta vähentämällä.
Sony Music Finlandin valmennuksessa on menossa toinen vuosi.
Yhteisöllisyys ja motivointi tärkeää
Liikkuva Suomi on onnistunut siinä, missä moni digitaalinen palvelu floppaa: joidenkin palveluiden käyttö voi tuntua etäiseltä ja into käyttöön saattaa sammua pian aloittamisen jälkeen, ellei asiaa ole huomioitu toteutuksessa. Liikkuva Suomen ratkaisussa jo suunnitteluun otetaan mukaan asiakkaalle perustettavan hyvinvoinnin ohjausryhmän jäseniä. Omistajuus säilyy yrityksellä itsellään ja kaikki suunnitellaan tukemaan liiketoiminnan kehitystä. Liikekään ei tällöin lopu siihen, kun valmentaja astuu ulos ovesta. Mukaan on tuotu myös yhteisöllisyyttä tukevia elementtejä, ulkoisiakin kannusteita sisäisen motivaation löytämisen tueksi, sekä inspiroivia valmentajia teemaluentoineen ja -valmennussisältöineen. Tulokset ovat olleet kovia: toteutusten keskiarvoinen osallistumisprosentti on 83%.
Liikkuva Suomen toimitusjohtaja Antti Luukkanen:
”Lähdemme suurella innolla mukaan Suomen Aktiivisin Työpaikka -konseptin kumppaniksi. Meidän valmennusohjelmissa ei palkita niitä jotka juoksevat pisimmälle tai kovimpaa, sisällöt on suunniteltu 100% tavallisen ihmisen arkeen soveltuviksi. Pienet arkiset asiat ratkaisevat hyvinvoinnin kehityksen pitkällä tähtäimellä, pikadieetit tai muut taikatemput eivät tuo mukanaan hyvää oloa edes lyhyessä juoksussa. On mielenkiintoista lähteä kehittämään yhteistyötä myös muiden SAT-kumppanien kanssa.”
“On upeaa olla mukana lisäämässä työikäisten liikettä ja auttamassa yrityksiä nykyaikaisen henkilöstöliikunnan toteuttamisessa, joka tarkoittaa meidän tapauksessa paljon muutakin kuin työpaikan punttisalia ja sählykerhoa. Jokainen saa liikkua oman elämäntilanteen ja kuntopohjan mukaisesti, henkisen jaksamisen ollessa kasvava osa kokonaisuutta nykymaailmassa.”
Lisätietoja Liikkuvan Suomen palveluista: antti.luukkanen@liikkuvasuomi.fi, 044 381 3336, www.liikkuvasuomi.fi
”Aluksi epäluulo onnistumisesta – mutta megalomaaninen lopputulos” – SportSpotin etätykypäivä
Otsikon kommentti on suoraan Sportspotin aluksi epäilleen, mutta lopulta erittäin tyytyväisen asiakkaan suusta.
”Mikä ihmeen etätykypäivä? Voiko sellainen toimia?” Tämän suuntainen ajatus saattoi käydä sinunkin mielessäsi? SportSpotin etätykypäivät ovat saavuttaneet huiman suosion ja keräävät ylistystä osallistuneilta yrityksiltä.
”Etätykypäivä sai osallistujat innostumaan ja heittäytymään haasteisiin täydellä voimalla. Ajattelin, että henkilöstömme osaa heittäytyä, mutta tällaista en osannut odottaa! Etä-tykyshowssa näimme yllättäviä suorituksia ja pääsimme tutustumaan toisiimme aivan uudella tavalla. Tykypäivä hitsasi työyhteisöämme yhteen, jokainen pääsi osallistumaan ja tämä oli lisäksi todella hauskaa” – kommentoi etätykypäivän porukalleen tilannut Paralympiakomitean pääsihteeri Riikka Juntunen.
Viime kuukausien poikkeusolot ovat laittaneet hyvinvoinnin työssä ja vapaa-ajalla koetukselle. Juuri nyt näyttäisi siltä, että suurin alkushokki alkaa olla takanapäin, mutta normalisoitumisesta ollaan vielä kaukana. Tilanteen pitkittyessä on aika sopeutua uusiin olosuhteisiin, jossa etätyö ja fyysinen etäisyys on normaalia arkea. Karu fakta on se, että ennen kesää minkäänlaisten yhteisten live-aktiviteettien toteutus ei todennäköisesti ole mahdollista toteuttaa. Jos jotain halutaan tehdä yhdessä, ovat vaihtoehdot vähissä. Se ettei tiedetä, minkälaisia vaihtoehtoisia toteutustapoja on tarjolla ei pitäisi olla riittävä syy jättää tyky-päiviä järjestämättä.
”Pidetään ne sitten syksyllä…”.
Yksi – ja valitettavan yleinen -vaihtoehto on jättää tiimi- ja tykypäivät kokonaan järjestämättä. Asioiden lykkäämisen on usein houkuttelevaa tuudittautua. Ensimmäinen tärkeä kysymys kuuluu, löytyykö syksystä varmasti aikaa tyky-päivän toteuttamiseen, kun tulosta kiritään kiinni ja kevään tekemättömät työt painavat päälle? Toinen vielä tärkeämpi kysymys kuuluu, ollaanko silloin jo myöhässä?
Koronan asettamien olosuhteiden pakosta työskentelytapoihin, työn luonteeseen ja sisältöihin on tullut valtavia muutoksia lyhyessä ajassa. Uusi tilanne on vaatinut työntekijöiltä paineensietokykyä, venymistä, uuden opettelua, sekä luovuutta ja aiheuttanut samaan aikaan turvattomuutta, epävarmuutta, henkistä kuormitusta sekä uudenlaisia työpaineita. Kaikki tämä on tapahtunut yksin omalla kotikonttorilla pitkälti ilman normaalia sosiaalista turvaverkkoa, vertaistukea ja yhteisöllisyyttä.
Tästä syystä yhteinen kokeminen, yhteiset elämykset, yhdessä nauraminen ja heittäytyminen ovat arvokkaampia kuin koskaan. Ne toimivat sitouttavana liimana, luovat yhteenkuuluvuuden tunnetta, hyvää fiilistä ja ylläpitävät työskentelymotivaatiota. Tämän näkökulman huomioiminen on tärkeää, sillä henkilöstö on yrityksen tärkein ja arvokkain voimavara. Viime aikoina nuo voimavarat ovat olleet monessa organisaatiossa erityisen kovalla koetuksella. Siksi voimavaroista ja yhteisöllisyydestä huolehtiminen on erityisen tärkeää jopa ennen tulevaa kesälomakautta.
Avaimet käteen ratkaisu
SportSpotin etätykypäivä antaa työnantajalle avaimet käteen ratkaisun tykypäivän toteutukseen – 100% etänä. Toteutus koostuu kahdesta vaiheesta:
1) Toimintapäivät.
SportSpotin huippupersoonat (esim. Laura Lepistö, Kaj Kunnas, Amin Asikainen, Brädi) esittävät työntekijöille erilaisia hauskoja haasteita & tehtäviä. Työntekijät toteuttavat ja videoivat niitä itselleen sopivassa välissä ja lähettävät videoklipit SportSpotille. Haastevideot leikataan ja editoidaan leikataan ammattilaisten toimesta ja niiden perusteella tuotetaan ammattitasoinen viihdyttävä kokonaisuus.
2) Live-tykyshow pidetään viikon päästä videoiden kuvaamisesta. tyky-showlle varataan työntekijöiden kalenteriin yhteistä aikaa 1-2 tunnin ajan, osallistujamäärästä riippuen. Show koostuu osallistujien kuvaamista videoista sekä muista valituista ohjelmanumeroista, kuten Kai Kunnaksen tietovisasta, jossa tiimin jäsenet pääsevät mittaamaan omaa tietämystään Mestari-Kunnaksen tiukkojen kysymysten ääressä. Show-iltana osallistujat kokoontuvat omien tietokoneidensa ääreen katsomaan, mitä kaikkea oman tiimin jäsenet ovatkaan saaneet aikaan. Shown aikana esitetään kaikkien parhaat palat toimintapäivän tuotoksista ja Sportspot antaa illalle naurutakuun. Shown kruunaa mahdollisuus tilata koko porukalle kotiin toimitettuina yhteinen ”etä-tykypäivä- survival kit”, josta löytyy kaikki tarvittava eväs huikeaan kokemukseen.
Kurkkaa esittelyvideo etätykypäivän toteutuksesta!
Loppuun vielä 3 syytä miksi valita SportSpotin etätykypäivä
– Työhyvinvoinnin tukeminen vaikeina aikoina yrityksen tärkeimmälle resurssille
– Tarjoa täysin uudenlainen yhteisöllinen kokemus, jossa pääosassa olette te!
– Tyytyväiset asiakkaat- kokonaispalaute osallistuneilta 4,8/5
Koska Sportspot antaa aina vähän ekstraa, tässä vielä neljäs syy.
– Olemme sopineet yhteistyöstä, jossa tilitämme osan Etä-tykypäivien tuloista Paralympiakomitean Valtti- ohjelmalle. Valtti-ohjelman tavoitteena on siis auttaa löytämään erityistä tukea tarvitseville lapsille ja nuorille liikuntaharrastus.
Varaa etätykypäiväsi täältä: https://sportspot.fi/palvelut/eta-tykypaiva/#contact